NVM ziet zowel huizenprijs als tekort aan woningen verder oplopen
Al twee kwartalen op rij stijgt de gemiddelde woningprijs. Ook het aantal woningverkopen zit in de lift. Wel blijft de haperende nieuwbouw een probleem.
In het derde kwartaal werden koopwoningen verkocht voor gemiddeld 422.000 euro. Dit is een stijging van 1,7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Deze cijfers van de NVM bevestigen het beeld van een aantrekkende woningmarkt. Het beperkte aanbod aan geschikte woningen blijft een punt van zorg.
NVM-makelaars verkochten in het derde kwartaal 2023 bijna 33.500 woningen. Dit is een kleine plus van 2,4 procent vergeleken met het derde kwartaal 2022. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal is het 1,8 procent minder.
Prijsbeweging verschilt per type woning
Al twee kwartalen op rij stijgt de gemiddelde woningprijs. Kijken we langer terug, dan is de dip van de prijzen nog niet helemaal weggepoetst. In het derde kwartaal van 2022 lag de gemiddelde prijs nog 1,7 procent hoger. Wel verschillen de prijsontwikkelingen sterk per type woning. De prijs van vrijstaande woningen loopt met -4 procent nog het meest achter, terwijl er bij tussenwoningen al sprake is van een voorzichtige (0,2 procent) prijsstijging.
Meer betaald dan de vraagprijs
In het tweede kwartaal van dit jaar kwam de uiteindelijke verkoopprijs nog -0,5 procent lager uit dan de vraagprijs. Inmiddels ligt de uiteindelijke verkoopprijs gemiddeld alweer 0,2 procent boven de vraagprijs. Hiermee hoef je als koper minder diep in de buidel te tasten dan tijdens de piek van de markt. In juli 2021 werd er bijvoorbeeld nog gemiddeld 8,2 procent meer betaald dan de vraagprijs.
Krapper aanbod per mogelijke koper
Het aanbod op de Nederlandse koopwoningmarkt is met een krapte-indicator van 2,6 in het derde kwartaal van 2023 weer wat kleiner geworden. In het tweede kwartaal 2023 was dit 2,7. De krapte-indicator laat zien hoeveel keuze kopers hebben op de woningmarkt. Hoe lager het getal, hoe minder huizen er beschikbaar zijn om uit te kiezen. Voor een gebalanceerde huizenmarkt, waarbij kopers ruimere opties hebben, zou dit getal eigenlijk tussen de 5 en 10 moeten liggen.
Hoelang duurt het voordat een huis verkocht is?
Bijna de helft van alle huizen (46 procent) die in het tweede kwartaal te koop werden gezet, vond binnen een maand al een nieuwe eigenaar. Nog eens 19 procent werd binnen twee maanden verkocht, en 9 procent binnen drie maanden. De resterende 26 procent is na drie maanden óf nog te koop, óf van de markt gehaald. Zet je jouw woning op dit moment te koop, dan heb je gemiddeld circa 74 procent kans dat je deze binnen drie maanden verkoopt. Uiteraard gaat dit om een gemiddelde en kan de verkooptijd sterk verschillen per woning.
Beperkte nieuwbouw blijft een probleem
In het derde kwartaal van 2023 hebben NVM-makelaars meer dan 5400 nieuwe huizen verkocht. Dit is een toename van 14 procent vergeleken met het vorige (tweede) kwartaal. Als we naar de verkoopcijfers van een jaar geleden kijken, zien we zelfs een stijging van 18 procent. Toch is het belangrijk om op te merken dat, ondanks deze positieve cijfers, het totaal aantal verkochte huizen nog steeds vrij laag is in historisch perspectief.
De toename neemt niet weg dat de NVM zich zorgen maakt over het aanhoudende woningtekort. Het actuele woningtekort is opgelopen van 315.000 woningen een jaar geleden naar 390.000 in 2023. Bovendien worden veel bouwprojecten afgeblazen of uitgesteld. Chris van Zantwijk, makelaar en vicevoorzitter NVM-vakgroep Wonen, maakt zich hier zorgen over. ‘’Het tekort groeit zo door, wat leidt tot extra druk op de bestaande koopwoningmarkt. De markt heeft behoefte aan flexibiliteit om aantallen te realiseren’’.