Amsterdam: Groeien binnen stadsgrenzen vanaf 2032
02 februari 2024 

Amsterdam: Groeien binnen stadsgrenzen vanaf 2032

Met het plan ‘Bouwen aan buurten van de toekomst’ gaat de stad zich op een nieuwe manier ontwikkelen. We richten ons in het nieuwe plan op omgevingen als Buikslotermeerplein, Osdorpplein, ArenApoort en Zuidas. Daar willen we meer woningen bouwen. En tegelijk gaan we dan aan de slag met bereikbaarheid, winkels en culturele voorzieningen in die buurten. Vanaf 8 februari kunnen Amsterdammers meedenken over het plan.

Een goede en gezellige stad

Wethouder Reinier van Dantzig van Wonen: “We kiezen voor een nieuwe  aanpak van stadsontwikkeling. We investeren in wijken die het echt nodig hebben. Zo kunnen we woningen bouwen én investeren in voorzieningen. De plannen zorgen ervoor dat Amsterdam op een gezonde manier kan blijven groeien. Zo houden we de stad ook in de toekomst goed en gezellig voor Amsterdammers.”

Andere keuzes

Amsterdam is de afgelopen jaren gegroeid door woningen te bouwen op voormalige bedrijventerreinen. En zelfs door geheel nieuwe woonwijken aan te leggen, zoals IJburg en Zeeburgereiland. We kiezen er nu voor om ruimte voor bedrijven en het groen te behouden. En te groeien door woningen bij te bouwen.

Samen problemen oplossen in bepaalde buurten

Met het nieuwe plan pakt Amsterdam de buurten aan rond de nieuwe stadscentra in Nieuw-West, Noord en Zuidoost. Dit zijn vaak buurten waar veel sociale problemen spelen, achterstallig onderhoud is en weinig voorzieningen zijn. We willen samen met deze buurten onderzoeken hoe woningbouw kan helpen om deze buurten levendig en aantrekkelijk te maken. Met aandacht voor wonen, maar ook voor mensen, buurtvoorzieningen, groen en werkplekken die passen bij de buurt.

20.000 woningen

Ons streven is om tot 2035 elk jaar 7.500 woningen te bouwen. Dat is nu lastig. Maar we blijven ons richten op de toekomst. Met de huidige bouwplannen kunnen we  verder tot 2031. Om ook van 2032 tot 2035 genoeg woningen te kunnen bouwen, denken we nu al na over geschikte plekken. Want het duurt gemiddeld 7 jaar voordat goedgekeurde bouwplannen worden uitgevoerd. Het gaat om zo’n 20.000 woningen in totaal.

Rond Osdorpplein, Buikslotermeerplein, ArenApoort en de stationskwartieren zoals in Haven-Stad en Zuidas kunnen ongeveer 10.000 extra nieuwe woningen komen. Daarnaast gaan we samen met nog een aantal buurten kijken naar mogelijkheden om woningen in bestaande buurten bij te bouwen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen