Woningen met groen energielabel worden steeds populairder én duurder
23 november 2023 

Woningen met groen energielabel worden steeds populairder én duurder

Er worden steeds meer woningen met een groen energielabel verkocht. Bovendien worden huizen met een hoge duurzaamheidsscore voor meer geld gekocht, terwijl minder duurzame huizen juist minder opleveren.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Kadaster. In de eerste maanden van 2020 werden ruim 8.500 woningen met het hoogste energielabel (A) verkocht. In het tweede kwartaal van 2023 gaat het al om 10.400 woningen met energielabel A.

De verkoop van woningen met een F- dan wel G-label liep juist terug. In de eerste drie maanden van 2020 registreerde het Kadaster nog 5.700 verkochte woningen. Drie jaar later zijn dat er slechts 4.000.

Ook het verschil in prijs tussen woningen met energielabel A en woningen met energielabel G is flink opgelopen. In het eerste kwartaal van 2020 was dat al ongeveer 60.000 euro. Maar inmiddels wordt maar liefst 140.000 euro meer betaald voor een huis met een hoge duurzaamheidsscore.

De prijzen van koopwoningen zijn begin dit jaar wel wat gedaald, merkt het Kadaster op. Die daling was het sterkst bij woningen met energielabel F of G. Kleine appartementen met een groen energielabel zijn juist minder gevoelig voor prijsveranderingen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen