Welk effect heeft de gestegen hypotheekrente?
Roy
19 oktober 2023 

Welk effect heeft de gestegen hypotheekrente?

Na een golf van gestegen rentes zijn de verschillen onderling erg sterk. Dit heeft ook effect op jouw als jij een nieuwe hypotheek moet afsluiten.


Afgelopen weken zijn de hypotheekrentes verder gestegen. De gemiddelde vaste hypotheekrentes zijn in de afgelopen week uitgekomen op bijna het hoogste punt in de afgelopen tien jaar. De verschillen tussen de hoogste en de laagste rentes verschillen sterk. Dit heeft invloed op jouw maandlasten bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Dit zijn de laagste hypotheekrentes van dit moment:

Variabel  3,20%
1 jaar     4,32%
5 jaar     3,97%
10 jaar   4,20%
20 jaar   4,28%
30 jaar   4,28%

Grote verschillen laagste en hoogste rente

De hypotheekmarkt is volop in beweging, wat resulteert in grote verschillen tussen geldverstrekkers. Zo is de laagste variabele rente met NHG 3,20% en de hoogste 6,16%. Dit is een verschil van bijna drie procent. Bij de meest gekozen hypotheekrente – tien jaar vast – is het verschil met 0,70 procent minder groot.

Hogere rente is hogere maandlast

Voor mensen die een nieuwe hypotheek moeten afsluiten, is een hogere rente slecht nieuws. Een hogere rente betekent namelijk ook een hogere maandlast. Bij een hypotheek van € 400.000 met een rentevaste periode van tien jaar, kan het verschil in maandlasten oplopen tot € 57 per maand. Over een periode van tien jaar ben je hierdoor bijna € 7.000 meer kwijt.

Laagste rente moet niet enige uitgangspunt zijn

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is niet alleen het rentepercentage van belang. Ook de voorwaarden zijn erg belangrijk. Staar je dus niet blind op de laagste rente. De hypotheekvoorwaarden kunnen per geldverstrekker sterk verschillen. Bovendien zijn ze vaak lastig te begrijpen als je niet dagelijks met hypotheken bezig bent. 

Lastig om hypotheek te krijgen

De daling van de huizenprijzen lijkt intussen weer voorbij en de NVM rapporteerde dat de woningprijzen op kwartaalbasis weer zijn gestegen. In combinatie met de gestegen hypotheekrente wordt het kopen van een woning steeds lastiger. Hieronder vind je een overzicht hoeveel je ongeveer moet verdienen om een woning te kopen bij verschillende rentestanden. 

Over de schrijver
Roy
Reactie plaatsen