Woning verbouwen? Dit draagt bij aan de waarde
Roy
30 augustus 2023 

Woning verbouwen? Dit draagt bij aan de waarde

Een verbouwing betekent vaak ook een hogere woningwaarde. Een verbouwing van de keuken levert echter een stuk minder op dan wanneer je je woning verduurzaamt of vergroot.

Een verbouwing doe je in eerste instantie om zelf prettiger te wonen. Een bijkomend voordeel van verbouwen is dat het waarde kan toevoegen aan je woning. Niet elke verbouwing heeft echter een even grote impact op de woningwaarde.

Een goed onderhouden woning draagt bij aan de waarde van de eigen woning. Afgebladderde verf op de vensterbanken maken potentiële kopers kritisch. Daarnaast is onderhoud ook gewoon nodig, niemand wil in een woning wonen waarvan het dak lekt.

Groter woonoppervlakte levert het meest op

De waarde van een woning wordt voor een groot deel bepaald door het woonoppervlak. Een aanbouw, opbouw, dakkapel of het bewoonbaar maken van je zolder heeft dus de nodige invloed op de waarde van je woning. De gemiddelde investering in een groter woonoppervlakte is fors. Toch kun je al snel 60% van de investering bij de woningwaarde optellen. In sommige gevallen zijn de investeringskosten zelfs even hoog als de waardevermeerdering. Houd wel rekening met een kleinere tuin als je gaat uitbouwen. Dit kan in sommige gevallen de waardevermeerdering licht beperken.

Duurzame woningen zijn in trek

Investeren in een duurzame woning is in meerdere opzichten een win-winsituatie. Het verhoogt doorgaans jouw wooncomfort, je energiekosten worden lager en het verhoogt de waarde van je woning. Uit recent onderzoek van de NVM bleek dat een woning met een verbeterd energielabel gemiddeld 7,2% meer waard is, vergeleken met een vergelijkbare woning met een lager energielabel.

Smaakgevoelige verbouwingen leveren minder op

Een nieuwe badkamer, keuken of toilet geven je woning een luxe uitstraling. De investering voor een nieuwe keuken bedraagt al snel € 12.000. Denk voor een nieuwe badkamer aan een investering rond de € 8.000. Gemiddeld genomen zie je niet meer 50% van de verbouwingskosten terug in de meerwaarde van de woning. Dit komt omdat het een smaakgevoelige verbouwing is. Niet iedereen vindt een typische landelijke keuken even mooi.

Vervang de keuken of badkamer dus alleen als jij daar van wilt genieten en doe het niet voor een eventuele koper. Een keuken of badkamer in een klassieke of neutrale stijl en veel functionaliteiten leveren doorgaans het meeste op.

Een opgeknapte tuin levert het minste op

Een grote tuin met goede ligging heeft ook invloed op de woningwaarde. Een opgeknapte tuin echter niet zo veel. Een tuin is namelijk ook erg smaakgevoelig. Knap dus echt alleen je tuin op als je daar zelf plezier van hebt. Een tuin is overigens wel het visitekaartje van je woning als je deze gaat verkopen. Laat je tuin dus niet versloffen en zorg voor periodiek onderhoud.

Over de schrijver
Roy
Reactie plaatsen